Święta o smaku wody.
Szukasz świątecznych i sprawdzonych przepisów? Spieszymy z podpowiedzią. Na końcu dowiedz się, co łączy wszystkie świąteczne dania, oraz jak poprawić ich jakość i smak.
Przepis na barszcz z uszkami
Barszcz świąteczny najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany na zakwasie buraczanym.
Składniki na zakwas buraczany:
- 1 kg buraków
- 1,5 litra wody przegotowanej
- ziele angielskie
- liść laurowy – około 5 listków
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
Pokrojone buraki najlepiej ułożyć w naczyniu kamiennym, ceramicznym lub szklanym, dodając liście i ziele pomiędzy plastrami. Przestudzoną przegotowaną wodę wymieszaj z solą i zalej nią buraki. Możesz dodać łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty, żeby przyspieszyć proces kiszenia. Przykryj ściereczką i odstaw na tydzień.
Co najlepiej pasuje do barszczu? Oczywiście, że uszka!
Zanim zabierzesz się za ciasto, musisz pomyśleć o farszu grzybowym. Suszone grzyby należy zalać wodą i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Potem zlej wodę, wypłucz grzyby, ponownie zalej je zimną wodą i gotuj około 1 godziny.
Składniki na farsz grzybowy:
- 70 g suszonych grzybów
- cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Ugotowane grzyby musisz drobno posiekać, dodać do nich drobno pokrojoną cebulę, usmażoną wcześniej na małym ogniu i wymieszać razem z bułką tartą i odrobiną soli i pieprzu (według smaku).
No to teraz przystępujemy do ciasta.
Ciasto musi być przygotowane ze składników dobrej jakości. Będzie ono wtedy elastyczne, klejące, a po ugotowaniu miękkie i cienkie.
Składniki na ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Wymieszaj składniki, dodając stopniowo wody. Ta procedura wymaga precyzji i cierpliwości.
Co jeszcze znajdzie się na wigilijnym stole? Kompot z suszonych owoców, pierogi z kapustą, zupa grzybowa, kutia lub inne dania z nutą nowoczesności, takie jak zupa rybna czy pierogi z kaszą gryczaną.
Zwróciłeś uwagę, ile razy, w przepisie została użyta WODA?
Jeżeli masz już zaplanowane świąteczne potrawy, to czy pomyślałeś też o niej? Przecież to ona jest jednym z najważniejszych składników.
Woda, którą wykorzystujemy do przygotowania potraw, ma ogromne znaczenie.
Woda z kranu nadaje się do spożycia oraz gotowania. Jest ona pozbawiona szkodliwych bakterii i zanieczyszczeń. Dużo osobom przeszkadza jednaj jej metaliczny posmak, który powstaje na skutek dodawania różnych środków, zapobiegających rozwojowi bakterii. Przegotowanie takiej wody natomiast obniża wartość minerałów w niej zawartych.
Niestety woda przechowywana przez długi czas w plastikowych butelkach nie nadaje się do gotowania.
Dlatego wielu znanych kucharzy i restauratorów na całym świecie do przygotowania różnych potraw wykorzystuje wodę filtrowaną, podawaną przez dystrybutory wody.
Wiedzą oni również, że taka woda nie niszczy sprzętów kuchennych: ekspresów, czajników i robotów kuchennych, na których nie odkłada się osad. Woda z dystrybutorów nadaje się do podania na stół dla wymagających Klientów, ponieważ usunięte z niej zostają elementy negatywnie wpływające na jej smak oraz zapach. Jest świetna do herbaty i kompotów a podczas przygotowania potraw pomaga wydobyć pyszny smak, chociaż sama jest niewyczuwalna.
Nieważne, czy przygotowujesz świąteczne dania dla swojej rodziny, czy dla Klientów, organizując świąteczną imprezę, postaw na jakość i pyszny smak. Taką wodę możesz mieć na wyciągnięcie ręki.